Preskočiť na hlavný obsah
SK

Doména gov.sk je oficiálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

Úrad bude mať nové kompetencie

Účinnejší dohľad na transparentnosť výziev z eurofondových peňazí, ale aj právomoc krízovo riadiť dotknuté riadiace orgány – to dnes vláda odklepla Úradu podpredsedu vlády pre informatizáciu a investície. Jeho šéf, Peter Pellegrini, tak bude mať rozšírené kompetencie a zároveň mu pribudnú aj nové povinnosti.

Nariadenie vlády SR mu udelilo napríklad právomoc schvaľovania výziev a písomných vyzvaní a to ešte pred ich vyhlásením riadiacimi orgánmi – teda ministerstvami. „Okrem toho bude našou kompetenciou posudzovať predložené výzvy z pohľadu potenciálnych diskriminačných podmienok, identifikácie prípadných porušení pravidiel implementácie a v neposlednom rade tiež dohliadať na odstraňovanie administratívnej záťaže u prijímateľov,“ povedal Peter Pellegrini.

Novinkou je aj to, že úrad bude schvaľovať, priebežne monitorovať a vyhodnocovať tzv. záväzné plány. Tieto plány budú pre ministerstvá povinné a budú sa týkať kontrahovania, čerpania a dosahovania výsledkov v oblasti štrukturálnych fondov. Riadiace orgány – teda ministerstvá sa ich budú musieť držať. Ak sa im to nepodarí, môže nad nimi prebrať dočasnú správu práve úrad podpredsedu Pellegriniho. „ A to až do chvíle, kým neprijmú nápravné opatrenia,“ vysvetlil Pellegrini.

Účelom týchto nových kompetencií je okrem zvýšenia efektívnosti a rýchlosti čerpania aj zvýšenie dohľadu nad transparentnosťou vyhlasovaných výziev a písomných vyzvaní. Schválenie nariadenia vyplývalo z povinnosti zmeny kompetenčného zákona, ktorým vznikol nový úrad.