Preskočiť na hlavný obsah
SK

Doména gov.sk je oficiálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

Dnes sa spustil IT Fitness Test, vyskúšať si ho môže každý

Najväčšie testovanie IT zručností žiakov, študentov, učiteľov a širokej verejnosti na Slovensku sa začína už dnes a potrvá do 15. júla. IT Fitness Test je pre každého bezplatný a pre vzdelávacie bude prístupný až do konca tohto roka na webe itfitness.sk. Zapojiť sa doň môže každý bez ohľadu na vek, profesiu či skúsenosti s IT. Hlavným cieľom testovania však je preverenie digitálnych zručností cieľových skupín, ktorými sú absolventi základných, stredných a vysokých škôl.

V prvej fáze testovania (od 17. 5. do 15. 7.) bude prebiehať test pre základné školy s 20 úlohami, ktorý preverí IT zručnosti žiakov a ich pripravenosť na stredoškolské štúdium. Náročnejšia verzia pre vyššie stupne škôl obsahuje 25 úloh a preverí pripravenosť študentov na štúdium na vysokej škole či ďalšiu profesionálnu prax. Tento test je určený aj všetkým zvedavcom, ktorí chcú zistiť, či sú ich IT znalosti na úrovni zodpovedajúcej aktuálnym trendom a požiadavkám zamestnávateľov.

Autori pripravili rôzne verzie testov, pri opakovanom vypĺňaní testu budú úlohy generované náhodne a budú sa meniť. Keďže posledný ročník testovania ukázal vážne nedostatky žiakov a študentov hlavne v oblasti kybernetickej bezpečnosti, práve na túto časť testu kládli autori tohtoročného testovania špeciálny dôraz.
V testovacom systéme je implementovaná funkcionalita, ktorá umožňuje učiteľom prostredníctvom zaradenia do študijnej triedy riadiť testovanie študentov a pedagógovia vďaka tomu môžu využiť výsledky testovania aj v ďalšom vzdelávacom procese. Na základe výsledkov testovania bude v spolupráci s Národným ústavom certifikovaných meraní vzdelávania vypracovaná analytická štúdia, ktorá poslúži ako podkladový materiál pre vhodné nasmerovanie IT vzdelávania na Slovensku.

Miesto slávnostného zahájenia 8. ročníka IT Fitness Testu nebolo vybrané náhodne. 1. súkromné gymnázium v Bratislave v minuloročnom testovaní uspelo v konkurencii 541 stredných škôl z celého Slovenska a v kategórii respondentov starších ako 15 rokov sa s úspešnosťou 66,86 % stalo najlepšou strednou školou. V teste pre základné školy dosiahli žiaci gymnázia úspešnosť 73,96 %, čo predstavuje štvrtý najlepší celoslovenský výsledok spomedzi 603 základných škôl.

IT Fitness Test je súčasťou kampane Európskej komisie Digital Skills and Jobs Coalition a počas siedmich ročníkov sa doň zapojilo vyše 180-tisíc respondentov. Tohtoročnou ambíciou je prekonať hranicu 200-tisíc riešiteľov.
„Digitálna ekonomika dostáva prioritnú pozornosť a významu nových technológií a ich vplyvu na spoločnosť a hospodárstvo sa dnes venujú všetky medzinárodné organizácie, vrátane napríklad OECD, ktorému Slovensko aktuálne predsedá. Na úrade vicepremiéra sme pripravili Stratégiu digitálnej transformácie Slovenska do roku 2030, ktorú minulý týždeň schválila vláda. V týchto dňoch navyše pripravujeme akčný plán, ktorý bude v praxi realizovať konkrétne ciele stratégie. Opatrenia sú koncertované do troch prioritných oblastí ̶ posilnenie vzdelávania v oblasti digitálnych zručností, podpora rastu digitálneho hospodárstva a zlepšenie služieb verejnej správy pomocou inovácií. Osobitne sa budeme venovať aj podpore rozvoja a výskumu umelej inteligencie. Zručnosti a inovácie spolu úzko súvisia a aj preto je IT Fitness test dôležitou súčasťou našej snahy. Verím, že tento rok sa nám opäť podarí osloviť väčšiu skupinu ľudí a upozorniť na potrebu zmeny a dôležitosť pripravenosti na digitálnu transformáciu,“ povedal podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši.

Zamestnávatelia budú v najbližších rokoch čeliť digitálnej transformácii, ktorá povedie k zásadným zmenám v podnikoch, štýle práce, ako aj vo formách nasadzovania digitálnych technológií. Od svojich zamestnancov teda budú bezpodmienečne očakávať nadpriemernú úroveň digitálnych zručností. Bez nich im budú pracovníci málo platní a celá ekonomika môže mať vážne problémy. Aj preto už ôsmy rok organizujeme testovanie IT a digitálnych zručností žiakov a študentov – chceme im ukázať, ako na tom skutočne sú a čo všetko musia zlepšiť, aby sa uplatnili na novom digitálnom trhu práce,“ uviedol prvý viceprezident IT Asociácie Slovenska Mário Lelovský.
„Minulý ročník IT Fitness Testu bol obohatený o novú funkcionalitu, vďaka ktorej pedagógovia získali informácie o tom, ako v testovaní uspela konkrétna trieda. Zároveň umožnila manažmentu školy monitorovať úspešnosť riešenia testu a získať tak komplexné informácie o digitálnych zručnostiach svojich žiakov. Školám a učiteľom tak priniesli širší okruh užitočných poznatkov o digitálnych zručnostiach ich žiakov. Verím, že tento ročník prinesie kvalitnejšie výsledky o úrovni IT zručností našich žiakov a zároveň pripraví mladých ľudí na uplatnenie sa na trhu práce,“ skonštatoval generálny tajomník služobného úradu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Mario Schrenkel.

„Pracovné miesta vo veľkej väčšine odvetví si budú vyžadovať stále vyšší stupeň digitálnych zručností. IT Fitness Test je preto pre všetkých Slovákov neoceniteľným nástrojom na ich testovanie. Výsledky testu teoretických vedomostí, ale aj samotnej práce a vyhľadávania na internete, či schopností posúdiť dôveryhodnosť zdroja, môžu všetkým slúžiť nielen ako informácia ako na tom sú, ale aj ako veľká motivácia ďalej sa zlepšovať. Navyše, schopnosť posúdiť dôveryhodnosť zdroja je kľúčová pri odolávaní negatívnym vplyvom falošných správ a dezinformácií. Chcem preto všetkých povzbudiť, aby sa testu nebáli a vyskúšali ho,” povedal pri príležitosti štartu 8. ročníka IT Fitness Testu vedúci Zastúpenia Európskej komisie Ladislav Miko.

„Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania, ktorý odborne vstupuje do tohto projektu v rámci Ministerstva školstva vedy, výskumu a športu SR má ambíciu zvýšiť účasť žiakov aj škôl pri riešení IT Fitness testu. Ďalším naším cieľom je následne zanalyzovať výsledky žiakov a pripraviť odporúčania pre odborníkov vo vzdelávaní pre informatiku, ale aj pre samotných učiteľov informatiky, ako by mali vyučovanie tohto predmetu skvalitniť tak, aby žiaci nadobúdali už na škole tie najdôležitejšie digitálne zručnosti,“ dodala riaditeľka NÚCEM Romana Kanovská.